Nyordslistan 2020 – språkåret som gick i pandemins tecken

I slutet på varje år utkommer en nyordslista som tas fram av Språkrådet och Språktidningen, där de listar ett antal nyord som har kommit till eller lyckats etablera sig och används tämligen flitigt både i medier och av privatpersoner. Vi språkälskare går inte och väntar på mellandagsrean i december som så många andra, vi räknar istället dagarna tills nyordlistan ska släppas. Att gå igenom listan, se vilka ord man anammat själv, skratta åt vissa och kanske hitta några nya ord att lägga till den personliga vokabulären, tillhör veckans höjdpunkt (eller nästan åtminstone 😉).

Föga förvånande är att 2020 års lista domineras av coronarelaterade ord, med lite inslag av klimat och återvinning. Alltså sådana ämnen som toppar rubrikerna i alla dagstidningar och som vi lätt kommer in på när vi har ett samtal som varar längre än 30 sekunder. Använder du dig av några ord som finns med på listan? Grattis, då har du ett modernt och aktuellt språk!

Vi på Textfabriken har förstås valt ut ett par ord var som vi tycker berikar det svenska språket lite extra.

Lesserwisser – en person som inte är så insatt i ett ämne men trots detta förklarar för någon som vet eller kan mer.

Nog har vi alla stött på en och annan genom åren som passar in på den här beskrivningen? Och nu har vi äntligen fått en passande benämning som vi kan använda. Lesserwisser – lägg det på minnet!

Coronaanpassa – när man vidtar förebyggande åtgärder för att följa restriktioner med syftet att minimera risken för spridning av coronaviruset.

I snart ett års tid har vi coronaanpassat middagar, kalas, shopping, arbete, födelsedagar, jul, umgänge, träning… ja, hela tillvaron faktiskt. Vi fikar, kör AW och har till och med middagar över videosamtal. Sakta men säkert når vi dit vi vill, till ett samhälle där vi kan leva som vi gjorde fram tills 2019, och där vi inte behöver tänka på att hålla 2 meters avstånd, hälsa med armbågarna eller sitta inlåsta under så kallade lockdowns.

Zoombombning – när en oinbjuden deltagare dyker upp i ett möte över videomötestjänsten Zoom.

För några år sedan fotobombade vi, nu zoombombar vi. Oftast är det barn eller husdjur som dyker upp i bild när vi sitter i ett arbetsmöte och försöker vara korrekta och professionella. Men visst gör det oss samtidigt lite mer mänskliga, när kollegorna får se en liten glimt ur vår vardag? Vi visar att vi inte bara är en superkorrekt och kanske lite reserverad affärskontakt, vi är även partners, föräldrar och hussar och mattar med en vardag.

Men varifrån kommer alla nyord? Kort svarat, överallt ifrån och de uppstår för att vi behöver dem. Vi har helt enkelt inte tillräckligt med ord för att beskriva vissa fenomen, företeelser eller vad det nu kan vara. Särskilt kvällstidningarna brukar vara duktiga på att bidra med spännande nyord och ordkombinationer som man knappast använder i vanlig kommunikation, ofta sammansatta ord som slutar på -chock eller -skam. Det räcker att någon råkar snurra så att kjolen lyfter i Let’s Dance och trosorna syns för att det ska klassas som nakenchock i kvällspressen. För ett par år sedan var flygskam flitigt förekommande i tidningarna. Vi förutspår att vi kommer att få se coronaskam dyka upp under 2021.

Dags för nya nyord
Dags för nya nyord

Bubblare till nyordlistan 2021

Coronaskam – när man inte följer restriktionerna och rättfärdigar det med att man inte har något annat val eller måste göra det. Till exempel att man måste resa på semester till Maldiverna för att man nollar. ”Hade det inte varit för att Lasse fyller jämnt i år hade vi givetvis inte åkt iväg just nu.”

Dyker coronaskam upp på nästa nyordlista, kom ihåg var du läste det först – på Textfabrikens blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *